The system of income taxation and their significance for economic and social development of human societies - Calzoni, Giuseppe (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
Analizując różne systemy opodatkowania, autor artykułu bierze pod uwagę możliwość realizowania systemu podatkowego, który zapewnia ustalony przychód, zmniejszając nierówności w dystrybucji i w ten sposób wzmacniając spójność społeczną
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 3 (15), s. 113-122
Keywords: tax; income; distribution; well-being; cohesion; podatki; przychód; dystrybucja; spójność społeczna