Interdependence of competition theories and regulation of competition. Historical context and its implications for the institutional change illustrated by two examples - Klimczak, Mikołaj (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
Niniejszy artykuł analizuje związki pomiędzy ekonomicznymi teoriami konkurencji i praktyką prawa antymonopolowego. Głównym celem artykułu jest przeanalizowanie historycznego następstwa teoretycznych odkryć ekonomistów a decyzjami sędziów i jurorów w sprawach antymonopolowych. Główną hipotezą jest stwierdzenie, że ekonomia zaniedbuje potrzeby organów antymonopolowych i zazwyczaj analizuje wprowadzane mecha- nizmy ex post. Hipoteza ta jest uprawdopodobniona w dwóch przykładach: wprowadzenia i uzasadnienia Ustawy Shermana oraz analiz rynków właściwych, czynionych podczas wielu spraw antymonopolowych
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 3 (15), s. 104-112
Keywords: antitrust law; competition; economic competition theories; Sherman Act; relevant market; prawo antymonopolowe; konkurencja; ekonomiczne teorie konkurencji; Ustawa Shermana; rynek właściwy