Punishment makes large-scale markets possible - Wysocki, Tomasz; Dziedzic, Dominik (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
W publikacji omawiamy eksperymenty, których wyniki okazały się sprzeczne z przewidywaniem teorii gier oraz staramy się pokazać, że można je wyjaśnić przez odwołanie do norm kulturowych. Uzasadniamy, dlaczego za zachowania zorientowane na współpracę odpowiadają normy, a następnie przy pomocy ewolucyjnej teorii gier i symulacji komputerowych badamy stabilność ewolucyjną pewnych prostych strategii rządzących współpracą
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 3 (15), s. 90-103
Keywords: evolutionary game theory; computer simulations; cooperation; norms; punishment; ewolucyjna teoria gier; symulacje komputerowe; współpraca; normy; kary