Governance, government, and economic policies - Ząbkowicz, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
Artykuł powstał z inspiracji programem badawczym nowej ekonomii instytucjonalnej. Dzieli się na dwie zasadnicze części: pisaną z perspektywy firmy i pisaną z uwagi na kontekst społeczno-gospodarczy. Ta pierwsza zawiera argumenty na rzecz szczególnego uwzględnienia w analizach ekonomicznych koordynacji w organizacyjnych ramach korporacji. Wywód w drugiej części służy tezie, że instytucjonalne struktury służące interakcji państwa z przedstawicielami gospodarki, w szczególności z wielkimi korporacjami, mogą przynosić różne efekty dla społecznego dobrobytu. Podaje się przykłady na to, jak prezentowana perspektywa badawcza może pomóc w wyjaśnieniu zagadnień z dziedziny polityki gospodarczej. Artykuł kończy próba złożenia całościowego obrazu procesu gospodarowania w oparciu o pojęcia governance i government
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 3 (15), s. 46-57
Keywords: governance; new institutional economics; economic order; economic policies; nowa ekonomia instytucjonalna; ład gospodarczy; polityka ekonomiczna