Methodological individualism versus holism in institutional economics - Noga, Marian (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
W artykule Autor prezentuje hipotezę, że indywidualizm metodologiczny jako metoda poznawania rzeczywistości gospodarczej jest komplementarny, a nie substytucyjny, względem holizmu metodologicznego. W łonie ekonomii instytucjonalnej nie ma jednolitego poglądu, którą z tych metod należy stosować w badaniach rzeczywistości gospodarczej. Dlatego też pozytywne zweryfikowanie hipotezy badawczej pozwoliło Autorowi wysunąć postulat, aby zmodyfikować paradygmat ekonomii głównego nurtu, uzupełniając go o efekt badań ekonomii instytucjonalnej
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 3 (15), s. 38-45
Keywords: methodological individualism; holism; institutional economics; paradigm of mainstream economics; indywidualizm metodologiczny; holizm; ekonomia instytucjonalna; paradygmat ekonomii głównego nurtu