Institutional equilibrium. What is it about and what is its role in the economy? - Wilkin, Jerzy (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
Pojęcie równowagi ekonomicznej należy do najważniejszych w ekonomii. Szczególne znaczenie w naukach ekonomicznych ma teoria równowagi ogólnej. Przedmiotem rozważań w tym artykule jest krytyczna analiza sposobu badania równowagi w głównym nurcie ekonomii. Temu podejściu przeciwstawiona została koncepcja równowagi instytucjonalnej, bazująca na osiągnięciach amerykańskiego instytucjonalizmu i nowej ekonomii instytucjonalnej. Szczególne miejsce w tej koncepcji ma teoria równowagi instytucjonalnej sformułowana przez M. Aoki’ego. Równowagę instytucjonalną można określić jako równowagę „długiego trwania”. Wyjaśnia ona podstawy trwania i rozwoju gospodarki mimo ustawicznej nierównowagi rynkowej
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 3 (15), s. 26-37
Keywords: economic equilibrium; institutional equilibrium; institutional economics; general equilibrium theory; równowaga ekonomiczna; równowaga instytucjonalna; ekonomia instytucjonalna; teoria równowagi ogólnej