Wykorzystanie wybranych form i technik wizualizacji danych w badaniach struktur społeczno-ekonomicznych - Grześkowiak, Alicja (Application of selected forms and techniques of data visualization in analyzing socio-economic structures, 2014)
W artykule zaprezentowano wybrane metody wizualizacji, które mogą być przydatne podczas przeprowadzania analiz i porównywania struktur społeczno-ekonomicznych. Praca poświęcona jest technikom niewymagającym redukcji wielowymiarowości, której towarzyszy zazwyczaj utrata części informacji zawartych w zbiorze danych. Przedstawiono metody graficznej prezentacji struktur oraz ilustrowania ich podobieństwa i braku podobieństwa, podkreślając wady i zalety poszczególnych rozwiązań. Rozważania przeprowadzono na podstawie danych dotyczących struktury wykształcenia ludności krajów Unii Europejskiej
Ekonometria = Econometrics, 2014, Nr 2 (44), s. 31-44
Keywords: analiza struktur społeczno-ekonomicznych; wizualizacja danych; struktura wykształcenia; analysis of socio-economic structures; data visualization; education attainment structure