Wpływ światowych cen ropy naftowej na ceny w Polsce - Baranowski, Paweł; Sztaudynger, Jan Jacek (World oil price impact on prices in Poland, 2014)
Cena ropy naftowej na rynkach światowych jest dla większości krajów egzogenicznym, a równocześnie ważnym czynnikiem kształtującym ceny wszystkich towarów i usług (m.in. transportu). Próbujemy oszacować krótko- i długookresowy wpływ światowych cen ropy naftowej na ceny producenta i konsumenta w Polsce za pomocą modelu wektorowej korekty błędem. Od strony ekonomicznej stosujemy kosztowe ujęcie inflacji, tzn. poza ceną ropy uwzględniamy m.in.: wynagrodzenia i kurs walutowy. Z analizy relacji długookresowych (kointegrujących) wynika silniejsza reakcja cen producenta na zmianę cen światowych ropy naftowej (elastyczność ok. 0,15) niż cen konsumenta (elastyczność ok. 0,05). Z analizy relacji krótkookresowych (odpowiedzi na impuls) wnioskujemy, że siły reakcji cen producenta oraz cen konsumenta na impulsowy wzrost cen ropy są zbliżone. Reakcja ceny producenta następuje nieco szybciej od cen konsumenta
Ekonometria = Econometrics, 2014, Nr 2 (44), s. 9-16
Keywords: cena ropy naftowej; ceny producenta; ceny konsumenta; model wektorowej korekty błędem; oil price; producer price; consumer price; Vector Error Correction Model