Liczby, dane, fakty – czyli przewaga metodyk w doskonaleniu organizacji - Wawrzynek, Łukasz (Numbers, data and facts – the advantage of methodology in organisational improvement, 2013)
W opracowaniu zaprezentowano sposób podejścia do doskonalenia organizacji na podstawie mierzalnych wartości jako niezaprzeczalnego układu odniesienia procesów doskonalenia. Wskazano, iż ocena stanu obecnego, przeszłego i planowanie stanu przyszłego organizacji może być dokonywane jedynie na bazie wskaźników. Oparto się na założeniach metodyki six sigma, dla której liczby, również o charakterze jakościowym, dane i fakty są punktem wyjścia do analizy stanu obecnego, do definiowania celów procesów doskonalących oraz do pomiaru uzyskanych rezultatów. Autor stawia tezę, iż metodyczne, ustrukturyzowane podejście do doskonalenia organizacji daje przewagę w stosunku do działań nieustrukturyzowanych, sytuacyjnie lub intuicyjnie krytycznych, wynikających często z chęci lub konieczności podjęcia działań doskonalących w określonym zakresie organizacji
Management Forum, 2013, Nr 1, s. 50-58
Keywords: doskonalenie organizacji; liczby; dane; fakty; filozofia six sigma; organizational improvement; numbers; data; facts; six sigma methodology