Doskonałość jako źródło porażek organizacji - Cyfert, Szymon (Excellence as a source of organization failures, 2013)
Celem artykułu jest włączenie się w dyskusję nad przyczynami niepowodzeń organizacji, które osiągnęły doskonałość. Punktem wyjścia w artykule uczyniono zarysowanie paradoksu, zgodnie z którym doskonałość należy traktować nie tylko w kategoriach źródeł sukcesu organizacji, ale także w kategoriach przyczyn porażek i upadków. Na tym tle omówiono podstawowe błędy popełniane przez doskonałe organizacje i w końcowej części zarysowano koncepcję odnowy organizacyjnej jako mechanizm kształtowania doskonałości organizacji
Management Forum, 2013, Nr 1, s. 29-37
Keywords: doskonałość organizacyjna; odnowa; organizacja; organizational excellence; renewal