Wyzwalanie zachowań obywatelskich pracowników jako krok w dążeniu do doskonałości organizacji - Chwalibóg, Elżbieta (Encouraging the Organizational Citizenship Behaviors as a step towards business excellence of the organization, 2013)
Zachowania obywatelskie (OCB) w organizacji to indywidualne zachowania pracowników podejmowane dobrowolnie, niebędące w sposób bezpośredni lub wyraźny ujmowane w formalnym systemie nagradzania pracowników, a które łącznie sprzyjają skutecznemu i efektywnemu funkcjonowaniu organizacji. Siedem głównych kategorii zachowań obywatelskich to: zachowania pomocne, zachowania sportowe, lojalność organizacyjna, organizacyjna zgodność, indywidualna inicjatywa, cnota obywatelska i rozwijanie siebie. Niniejszy artykuł ma na celu wskazanie możliwego wpływu przejawiania przez pracowników zachowań obywatelskich na powodzenie procesu ciągłego doskonalenia oraz osiągnięcie przez przedsiębiorstwo oczekiwanego poziomu doskonałości
Management Forum, 2013, Nr 1, s. 18-28
Keywords: zachowania obywatelskie; kategorie OCB; doskonałość organizacji; ciągłe doskonalenie; Organizational Citizenship Behavior (OCB); categories of OCB; business excellence; continuous improvement