Między ideałem a realnością, czyli w poszukiwaniu doskonałości - Barabasz, Adela (Between the ideal and the reality. In search for the excellence, 2013)
Artykuł ma charakter teoretyczny. Poświęcony jest tematyce doskonałości organizacji w świetle paradygmatu psychoanalitycznego. W artykule przyjęto założenie, iż doskonałość organizacji wymaga uznania umowności pojęcia „doskonałość”, niezależnie od tego, czy dotyczy osoby, grupy czy organizacji, oraz uznania faktu niedoskonałości ludzkiej natury, a przynajmniej świadomości ludzkich ograniczeń. W przeciwnym wypadku próby realizacji jakiegokolwiek modelu doskonałości będą rodzić napięcia i powodować trudności w codziennym funkcjonowaniu każdej organizacji. Powinni być tego świadomi przede wszystkim przedstawiciele kadry kierowniczej, niezależnie od pozycji, jaką zajmują w organizacyjnej strukturze. Świadomość tę powinni posiadać także pozostali członkowie organizacji. Im bowiem większa ich liczba traktuje założenie o doskonałości dosłownie, tym więcej trudności pojawia się w codziennym funkcjonowaniu organizacji
Management Forum, 2013, Nr 1, s. 9-17
Keywords: doskonałość; organizacja; paradygmat psychoanalityczny; excellence; organization; psychoanalytic paradigm