Mapaorganizacji.pl – partycypacyjna platforma badań sieci organizacyjnych - Żak, Błażej; Zbieg, Anita; Możdżyński, Daniel (Lome.io − cloud based, participatory network mapping platform for organizational network studies, 2014)
Mapa organizacji to oprogramowanie on-line, które pozwala na zebranie, wizualizację i analizę danych sieciowych. W aplikacji proces przeprowadzania badań sieci organizacyjnych (ONA – Organizational Network Analysis) tworzonych na podstawie pytań ankietowych został zintegrowany z obszernym modułem wizualizacji sieci i analizy danych. W artykule przedstawione zostały podstawowe cechy oprogramowania w kontekście badań sieci relacji pomiędzy pracownikami tworzącymi organizację. Opisany został proces przeprowadzania badań, moduły aplikacji, jak również analizy danych dostępne z poziomu programu. Oprogramowanie zawiera wbudowane zestawy pytań ankietowych pogrupowane w schematy badań, odpowiadające najczęściej spotykanym obszarom usprawnień funkcjonowania firmy, jak np. zarządzanie wiedzą, struktura nieformalna, rotacja i fluktuacja kadry pracowniczej
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2014, Nr 1 (18), s. 100-110
Keywords: badania sieci organizacyjnych; analiza sieci organizacyjnych; oprogramowanie do analizy sieci; SNA; ONA; organizational network studies; organizational network analysis; software; participatory network mapping