Assessment of interpersonal trust of Poles by principal components analysis and log-linear modeling - Grześkowiak, Alicja (Ocena zaufania interpersonalnego Polaków za pomocą analizy głównych składowych oraz modelowania log-liniowego, 2014)
Zaufanie interpersonalne w Polsce odznacza się bardzo niskim poziomem. Niniejsza praca ma na celu analizę tego zjawiska na podstawie danych Europejskiego Sondażu Społecznego. Za pomocą analizy głównych składowych zbadano stopień zaufania interpersonalnego w Polsce w porównaniu z innymi krajami. Powiązania trzech wymiarów zaufania, czyli ufności, uczciwości i pomocności, były analizowane za pomocą modeli log-liniowych i miary zgodności opinii właściwej dla zmiennych niemetrycznych. Syntetyczny miernik utworzony na podstawie pierwszej głównej składowej potwierdził stosunkowo słabe zaufanie społeczne Polaków. Wykryto umiarkowaną zgodność opinii na temat dwóch z trzech aspektów tego zjawiska, a w większości przypadków nie stwierdzono interakcji między wszystkimi trzema wymiarami zaufania interpersonalnego
Ekonometria = Econometrcis, 2014, Nr 1 (43), s. 74-86
Keywords: interpersonal trust; principal components analysis; log-linear analysis; zaufanie interpersonalne; analiza głównych składowych; analiza log-liniowa