Correspondence analysis of time series data of results of gymnasium exams in Poland - Stanimir, Agnieszka (Analiza korespondencji zmian w czasie wyników egzaminu gimnazjalnego, 2014)
Celem artykułu jest prezentacja możliwości wykorzystania analizy korespondencji w badaniu zmian w czasie wyników egzaminu gimnazjalnego w Polsce. W badaniu wykorzystano dane z 2003 i 2010 roku z Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej obejmującej dwa województwa: dolnośląskie i opolskie. Zaprezentowano sposób wykorzystania analizy korespondencji z wykorzystaniem wielowymiarowej tablicy kontyngencji oraz wprowadzając punkty dodatkowe. Wyniki uzyskane po zastosowaniu analizy korespondencji wskazują na istnienie różnic między poziomem wyników z egzaminu gimnazjalnego w zależności od roku badania, płci oraz miejsca zdawania egzaminu
Ekonometria = Econometrcis, 2014, Nr 1 (43), s. 39-49
Keywords: correspondence analysis; multiway contingency tables; supplementary points; gymnasium exam; analiza korespondencji; wielowymiarowa tablica kontyngencji; punkty dodatkowe; egzamin gimnazjalny