Efektywność wydatkowania środków Europejskiego Funduszu Społecznego na rozwój kadr - Tracz-Krupa, Katarzyna (Efficiency of the European Social Fund expenditure on the human resources development, 2014)
Celem niniejszego artykułu jest chęć ukazania i przybliżenia rezultatów wydatkowania środków jednego z głównych instrumentów polityki społecznej Wspólnot Europejskich – Europejskiego Funduszu Społecznego, który wspiera rozwój zasobów ludzkich, a w szczególności systematyczne podnoszenie kwalifikacji pracowników. Punkt wyjścia do rozważań na temat efektywności wydatkowania środków Europejskiego Funduszu Społecznego stanowi prezentacja pojęcia i znaczenia efektywności w literaturze przedmiotu. W dalszej części artykułu przedstawiono wytyczne Europejskiego Funduszu Społecznego w zakresie rozwoju kadr, a następnie dokonano analizy postępu realizacji celów strategicznych Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki oraz zaprezentowano dotychczasowe rezultaty wdrażania Europejskiego Funduszu Społecznego
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 172-183
Keywords: efektywność; Europejski Fundusz Społeczny; Program Operacyjny Kapitał Ludzki; rozwój kadr; efficiency; European Union; European Social Fund; Human Capital Operational Program; human resources development