Zmodyfikowane metody analizy portfelowej i ich zastosowanie do oceny projektów innowacji produktowych - Rutkowski, Ireneusz P. (Modified methods of portfolio analysis and their application to the evaluation of product innovation projects, 2013)
Ważnym pytaniem na polu bitwy o innowacyjność produktu jest: jak efektywnie inwestować ograniczone zasoby w badania i rozwój oraz w proces innowacji produktu. Pomocne w rozstrzyganiu tego problemu są różne metody zarządzania portfelem nowych produktów. Dzisiejsze nowe projekty produktów będą determinować ofertę produktową oraz profil rynkowy działalności firmy w przyszłości. Wskaźnik odnowienia oferty produktowej rośnie w różnych firmach, w wielu sektorach gospodarczych. Już około 50% bieżącej sprzedaży firmy pochodzi ze sprzedaży nowych produktów wprowadzonych na rynek w ciągu ostatnich pięciu lat (około 30% sprzedaży pochodzi ze sprzedaży nowych produktów wprowadzonych na rynek w ciągu ostatnich trzech lat). Kadra kierownicza, która zoptymalizuje swoje inwestycje w B & R oraz w innowacje produktowe, ma znacznie większą szansę na wygraną w dłuższej perspektywie. Ale jak zarządzać portfelem projektów innowacji produktowych, aby osiągnąć wystarczający i zadowalający zwrot z inwestycji? Istnieje wiele odmiennych metod i narzędzi pozwalających pozyskać wartościowe informacje, ale nawet ich wykorzystanie nie daje łatwych odpowiedzi. W tym artykule wskazywane są zmodyfikowane metody, cele, obszary oraz problemy zarządzania portfelem projektów nowych produktów
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 109-122
Keywords: zarządzanie produktami; metody portfelowe; nowe produkty; dojrzałość procesu innowacji; product management; portfolio methods; new products; utility of portfolio management methods