Zmiany upraszczające w organizacji – wyniki badań sondażowych - Osbert-Pociecha, Grażyna (Changes that lead to simplification – results of studies, 2013)
Dążenie do prostoty staje się dzisiaj imperatywem, który umożliwia funkcjonowanie i dalszy rozwój organizacji w warunkach turbulentnego otoczenia, hiperkonkurencji, globalizacji, przepływu kapitału, transferu technologii itp. Dążenie do prostoty powinno być wynikiem systematycznych, intencjonalnych działań; dla ich urzeczywistnienia istotne staje się rozpoznanie różnych sposobów dokonywania zmian upraszczających, tj. różnych typów tych zmian. Celem opracowania jest zaprezentowanie na podstawie wyników badań przykładowej typologii zmian upraszczających
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 95-108
Keywords: złożoność organizacji; dążenie do prostoty; typy zmian; zasada „mniej daje więcej”; complexity of the organization; simplifing changes; results of reaserch