Doskonalenie potencjału intuicyjnego współczesnego menedżera - Malewska, Kamila (Improving intuitive potential of contemporary manager, 2013)
Celem artykułu jest zaprezentowanie sposobów doskonalenia potencjału intuicyjnego decydenta. Opracowanie składa się z czterech zasadniczych części. W pierwszej dokonano przeglądu wybranych definicji intuicji w celu sprecyzowania, czym jest intuicja. Następnie zaprezentowano intuicję, zestawiając ją z racjonalną analizą. W ostatniej części przedstawiono rozmaite techniki i narzędzia doskonalenia zdolności intuicyjnych menedżera
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 83-94
Keywords: intuicja; racjonalna analiza; podejmowanie decyzji; intuition; rational analysis; decision making