Zarządzanie projektami na tle wzrastającej złożoności i dynamiki otoczenia - Kopczyński, Tomasz (Managemnt of projects compared to the increasing complexity and the dynamics of the environment, 2014)
Zarządzanie projektami stanowi ważne zagadnienie zarówno w obszarze badań naukowych, jak i w praktyce zarządzania. W ostatnich latach w literaturze przedmiotu podkreśla się potrzebę uwzględnienia w zarządzaniu projektami zarówno dynamiki, jak i wzrastającej złożoności otoczenia. Istotny jest problem coraz większej nieprzewidywalności i nieliniowości występujący w projektach. W takim środowisku standardowe metody i techniki mogą nie spełniać swojej funkcji. Pojawia się potrzeba innego podejścia do zarządzania projektami, opartego na myśleniu systemowym, które łączy w sobie również zalety tradycyjnego zarządzania projektami
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 73-82
Keywords: zarządzanie projektami; myślenie systemowe; systemowe myślenie w zarządzaniu projektami; project management; system thinking; system thinking in project management; traditional project management