Toksyczne opcje walutowe – negatywne aspekty ograniczania ryzyka walutowego dla przedsiębiorstw na przykładzie wydarzeń z roku 2008 - Jankowski. Michał (Toxic currency options – negative aspects of the exchange rate risk limitation for companies in relation to events from the year 2008, 2014)
Niniejsze opracowanie porusza temat ryzyka kursowego w przedsiębiorstwach. Na wstępie następuje zdefiniowanie pojęcia ryzyko i ryzyko walutowe oraz przedstawione zostają czynniki wpływające na jego poziom. W dalszej części pracy zaprezentowane zostały instrumenty, których zastosowanie powoduje ograniczenie ryzyka walutowego – kontrakty future/forward, opcje oraz kontrakty typu SWAP. Pomimo wielu zalet tych instrumentów, ich niewłaściwe zastosowanie może doprowadzić do bardzo poważnych konsekwencji. Z tego powodu w pracy, oprócz pozytywnych właściwości tych instrumentów, przedstawione zostały ich negatywne cechy na przykładzie wydarzeń z roku 2008. Końcowa część pracy ukazuje, że pomimo iż opisywane wydarzenia miały miejsce prawie 5 lat temu, to do dnia dzisiejszego problemy, które z nich wyniknęły, nie zostały rozwiązane oraz spowodowały znaczącą utratę zaufania do tego typu instrumentów ograniczających ryzyko kursowe
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 29-44
Keywords: ryzyko walutowe; kontrakt forward; opcje walutowe; instrumenty pochodne; exchange rate risk; forward contract; currency option; derivatives