Wzrost przedsiębiorstwa przez tworzenie ugrupowania kapitałowego - Ćwik, Krzysztof (Growth of the company through the creation of a business group, 2013)
Każde przedsiębiorstwo w trakcie swego istnienia napotyka wiele barier utrudniających jego dalszy wzrost. W pewnych sytuacjach przedsiębiorstwo nie jest w stanie dalej rosnąć bądź dalszy wzrost może stać się wręcz przyczyną jego upadku. Przeprowadzone w artykule rozważania pokazują, że sposobem na pokonanie takiej bariery może być „rozpad” przedsiębiorstwa i przekształcenie dotychczas jednolitej prawnie i organizacyjnie jednostki w grupę kapitałową. Utworzenie grupy kapitałowej wydaje się naturalnym etapem w ewolucji przedsiębiorstwa, rozpatrywanej pod kątem zwiększania jego wielkości i złożoności
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 9-17
Keywords: grupa kapitałowa; wielkość przedsiębiorstwa; podmiot dominujący; podmiot zależny; business group; size of the company; parent company; subsidiary