Rachunkowość zarządcza ukierunkowana na ochronę środowiska jako przejaw społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw - Kryk, Barbara (Management accounting directed at environmental protectionas an expression of corporate social responsibility, 2014)
W obecnych czasach, gdy odpowiedzialność przedsiębiorstw za środowisko przyrodnicze staje się imperatywem społecznym, nie powinno się zadawać pytania, czy to robić czy nie, tylko jak najlepiej sprostać temu obowiązkowi. Stąd ciągle poszukuje się zarówno sposobów, jak i narzędzi mających pomagać w tym przedsiębiorstwom. Doskonaleniu odpowiedzialności ekologicznej służy m.in. rachunkowość zarządcza ukierunkowana na ochronę środowiska. W artykule podjęto próbę odpowiedzi na pytania, czy rzeczywiście konieczne jest ukierunkowanie rachunkowości na ochronę środowiska i w jakim stopniu obligują/zachęcają do tego uregulowania prawne?
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 1 (18), s. 66-74
Keywords: rachunkowość zarządcza ukierunkowana na ochronę środowiska; uregulowania prawne; społeczna odpowiedzialność; management accounting directed at environmental protection; legislation