Innowacje płatnicze a konkurencyjność banku - Klimontowicz, Monika (Payment innovations and bank’s competitiveness, 2013)
Obecnie trwały rozwój banku oraz zwiększanie jego konkurencyjności są nierozerwalnie związane z innowacjami. W usługach bankowych najistotniejsze innowacje pojawiły się w ostatnich latach w obszarze płatności detalicznych. Rosnąca mobilność ludności, wraz z dynamicznym rozwojem komunikacyjnych urządzeń przenośnych, takich jak telefony komórkowe czy notebooki, sprawia, iż popyt na usługi oferowane za ich pośrednictwem systematycznie wzrasta. Duży potencjał rynku płatności realizowanych przy ich wykorzystaniu dostrzegły nie tylko banki, ale także portale internetowe oraz operatorzy telefonii komórkowej. Celem artykułu jest przedstawienie innowacji płatniczych i ich znaczenia dla konkurencyjności banku, a także wskazanie możliwych strategii rynkowych prowadzących do zapewnienia bankowi odpowiedniej pozycji na rynku płatności detalicznych
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 118-129
Keywords: płatności mobilne; m-płatności; konkurencyjność banku; mobile payment; m-payments; bank’s competitiveness