Oczekiwania konsumentów dotyczące instrumentu płatniczego a rozwój innowacyjnych form płatności - Harasim, Janina; Klimontowicz, Monika (Development of payment innovations in the context of consumer expectations regarding payment instruments, 2014)
Celem artykułu jest ocena możliwości rozwoju nowoczesnych instrumentów płatniczych w Polsce ze względu na preferowane przez konsumentów cechy instrumentów płatniczych. Do podstawowych cech wpływających na wybór instrumentu płatniczego przezkonsumenta należą: koszt jego użycia, bezpieczeństwo oraz wygoda (szybkość i łatwość użycia). Badania przeprowadzone techniką wywiadu bezpośredniego na grupie 300 respondentów wykazały, że Polacy wysoko oceniają pod względem tych cech tradycyjne formy płatności. W porównaniu z nimi nowe innowacyjne instrumenty płatnicze zostały uznane zadroższe i mniej bezpieczne, jednak szybsze i prostsze w użyciu. Oznacza to, że w najbliższej przyszłości nie należy spodziewać się rewolucyjnych zmian w zwyczajach płatniczych polskich konsumentów
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 1 (18), s. 113-123
Keywords: innowacje płatnicze; karty zbliżeniowe; płatności mobilne; płatności internetowe; payment innovations; contactless cards; mobile payments; online payments