Metody oceny kondycji finansowej przedsiębiorstw budowlanych - Kitowski, Jerzy (Methods of financial standing assessment of building enterprises, 2013)
Z metodycznego punktu widzenia szczególnie istotna wydaje się konieczność uwzględniania, w syntetycznych metodach oceny kondycji finansowej przedsiębiorstwa, kryterium specyfiki branżowej badanej firmy oraz zmiennych uwarunkowań ekonomicznych jejdziałalności. W artykule podjęto próbę zaprezentowania założeń nielicznych metod dyskryminacyjnych, logitowych oraz bankowych oceny kondycji finansowej przedsiębiorstw zaliczonych do sektora budownictwo, uwzględniających kryterium specyfiki tej branży. Krytycznie odniesiono się do licznych przypadków uproszczeń i błędów metodycznych występujących w krajowej literaturze przedmiotu
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 71-80
Keywords: kondycja finansowa; metody; budownictwo; financial condition; methods; construction