Udział mniejszości jako element kreowania skonsolidowanego wyniku finansowego - Luty, Piotr (Participation of minorities as an element of creation of consolidated financial result, 2013)
Celem artykułu jest wskazanie, w jaki sposób spółka matka w grupie kapitałowej może wykorzystać spółkę córkę, w której posiada mniej niż 100% udziału w kapitale w celu kreowania skonsolidowanego wyniku finansowego. Zmiana wyceny lub przeprowadzenie nowych wzajemnych transakcji, wyłączone z konsolidacji, wpływa na wysokość wyniku finansowego spółki zależnej. Skonsolidowany wynik finansowy netto wzrośnie lub zmaleje po uwzględnieniu udziału mniejszości w wyniku spółki zależnej. W artykule pokazano, w jaki sposób grupa kapitałowa mogła sterować wysokością skonsolidowanego wyniku finansowego netto poprzez transakcje między powiązanymi podmiotami
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 63-70
Keywords: udział mniejszości; konsolidacja; grupa kapitałowa; minority interest; consolidation; capital group