Wartość w zrównoważonym rozwoju - Gabrusewicz, Tomasz; Przybylska-Kapuścińska, Wiesława (The concept ofvalue in sustainable development, 2013)
Głównym celem artykułu jest identyfikacja pojęcia wartości i wskazanie znaczenia wartości w koncepcji zrównoważonego rozwoju. W artykule omówione zostanie pojęcie wartość z punktu widzenia filozofii, ekonomii oraz rachunkowości jako nauki pomiaru. Ponadto wskazane zostaną obszary zrównoważonego rozwoju, w których wartość i jej pomiar mają kluczowe znaczenie. W artykule stosuje się takie metody badawcze, jak indukcja oraz analiza krytyczna
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 55-62
Keywords: wartość; rachunkowość; zrównoważony rozwój