Unijny system handlu emisjami gazów cieplarnianychw trzecim okresie rozliczeniowym – próba oceny - Borys, Grażyna (The EU greenhouse gases emission trading scheme in thethird trading period – assessment attempt, 2014)
W artykule podjęto próbę oceny unijnego systemu handlu emisjami gazów cieplarnianych w trzecim okresie rozliczeniowym, obejmującym lata 2013-2020. System tenstanowi wręcz fundamentalny instrument wspólnotowej polityki klimatycznej. Od 1 stycznia 2013 r. funkcjonuje w znowelizowanej formule prawnej. Celem opracowania jest udzielenie częściowej odpowiedzi na pytanie, czy system w swojej nowej formule może być uznany za optymalny instrument bieżącej polityki klimatycznej. Udzielając odpowiedzi na to pytanie, posłużono się dwoma wybranymi, ale bardzo istotnymi kryteriami optymalizacyjnymi, a mianowicie kryterium skuteczności środowiskowej i kryterium minimalizacji efektów dystrybucyjnych
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 1 (18), s. 19-26
Keywords: handel emisjami; polityka klimatyczna; skuteczność środowiskowa; dystrybucja; emissions trading; climate policy; environmental effectiveness; distribution