Inicjatywy międzynarodowe w kierunku poprawy przejrzystości i bezpieczeństwa obrotu finansowego - Brodzka, Alicja (International initiatives towards transparency and security of international financial flows, 2013)
Celem artykułu jest przedstawienie zagadnień związanych z optymalnym zakresem ustawodawstwa regulującego międzynarodowe przepływy finansowe. Dobrze zaprojektowane rozwiązania prawne pozwalają na utworzenie stabilnego i bezpiecznego klimatu inwestycyjnego – z jednej strony wspierając wolność inwestycji i wzmacniając pozycję konkurencyjną danego terytorium, z drugiej strony umożliwiając skuteczną walkę z niekorzystnymi zjawiskami oszustw finansowych i uchylania się od opodatkowania. W artykule przedstawiono zagrożenia związane z brakiem regulacji przepływów kapitałowych, a także konsekwencje zbytniej kontroli i nadmiaru surowych rozwiązań podatkowych. Zaprezentowano również inicjatywy państw rozwiniętych, zmierzające do zabezpieczenia narodowych systemów podatkowych przed utratą wpływów fiskalnych na skutek szkodliwych praktyk podatkowych, a także do poprawy przejrzystości obrotu finansowego oraz bezpieczeństwa na rynkach międzynarodowych
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 103-117
Keywords: bezpieczeństwo obrotu finansowego; standardy w zakresie przejrzystościi wymiany informacji do celów podatkowych; międzynarodowa polityka podatkowa; security of financial transactions; standards of transparency and exchange of information for tax purposes; international tax policy