Multi-factor models for carbon risk measurement in Polish enterprises in the energy market - Serrano Marín, José Raymundo (Modele wieloczynnikowe do pomiaru ryzyka rynku węgla w polskich przedsiębiorstwach z rynku energii, 2013)
Ryzyko rynku węgla ma istotne znaczenie dla podejmowania działań przezzarządzających, inwestorów, kredytodawców oraz innych interesariuszy świata finansów.W artykule została pokazana metoda umożliwiająca kwantyfikację ryzyka rynku węgla naprzykładzie największych polskich spółek z rynku energii, które teoretycznie są najbardziejnarażone na ryzyko rynku węgla ze względu na wysoką konsumpcję paliw palnych w procesieprodukcji energii
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 3 (16), s. 89-100
Keywords: carbon risk; Polish energy market; public limited companies; ryzyko rynku węgla; polski rynek energii; spółki publiczne