RAROC as a credit risk approach - Chłopek, Piotr Stanisław (RAROC w zarządzaniu ryzykiem kredytowym, 2013)
Ryzyko kredytowe jest najpowszechniejszym rodzajem ryzyka, znanym od wielu wieków, jednak model RAROC jest nadal uważany za innowacyjny. RAROC (Risk Adjusted Return On Capital – skorygowana ryzykiem rentowność kapitału) jest odpowiedzią na zapotrzebowanie akcjonariuszy oceniających rentowność inwestycji, w szczególności maksymalizację wartości dla akcjonariuszy. Głównym celem artykułu jest przedstawienie zalet oraz ograniczeń stosowania modelu RAROC w podejściu rynkowym oraz wskazanie zagrożeń dla pośredników finansowych, którzy nie powinni polegać tylko na modelach, gdyż nawet najbardziej zaawansowane metody nie eliminują całkowicie niepewności
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 3 (16), s. 64-76
Keywords: credit risk; RAROC approach; GARP; risk management; ryzyko kredytowe; model RAROC; zarządzanie ryzykiem