Zastosowanie adaptacyjnej hurtowni danych do modelowania scenariuszy biznesowych organizacji - Śmiałkowska, Bożena; Dudek, Tomasz (Business scenarios modeling withan adaptive data ware houses, 2014)
W artykule zaprezentowano model hurtowni danych, która wyposażona w mechanizmy adaptacyjnego i nadążnego dopasowania do zmiennych potrzeb informacyjnych organizacji będzie zasilać procesy budowy, weryfikacji i modelowania scenariuszy biznesowych w niezbędne dane, związane z obecną i prognozowaną strategią organizacji. Ponadto udostępni analitykom w procesach tworzenia scenariuszy biznesowych dane historyczne z dotychczasowych działań organizacji oraz dane wysoce wiarygodne, umożliwiając tym samym ocenę prognozowanych skutków realizacyjnych utworzonych w tych procesach scenariuszy (poprzez symulację). We wprowadzeniu do artykułu zaprezentowano uwarunkowania budowy adaptacyjnej hurtowni danych, której model zaprezentowano w części drugiej. Zastosowanie tego modelu w procesie opracowania scenariuszy biznesowych organizacji stanowi kolejną część artykułu, który zakończono podsumowaniem wskazującym na korzyści takiego rozwiązania
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 365-373
Keywords: hurtownia danych; scenariusze biznesowe; mechanizmy adaptacyjne; data warehouse; business scenarios; adaptive mechanisms