Analiza porównawcza witryn e-sklepów w ujęciu branżowym – propozycja metody badań - Butryn, Beata; Laska, Maciej (Comparative analysis of e-shop websites in sectoral approach – test method proposal, 2014)
W artykule została zaprezentowana metoda badań witryn sklepów internetowych, stworzona z uwzględnieniem współczesnych standardów projektowych witryn e-handlu oraz najlepszych praktyk i wzorców występujących w handlu elektronicznym. W oparciu o zaproponowaną metodę autorzy przeprowadzili badanie witryn wybranych polskich sklepów internetowych i dokonali analizy porównawczej witryn w ujęciu branżowym. Pozwoliło to dokonać weryfikacji opracowanej metody, a także zebrać dane niezbędne do dalszego jej doskonalenia, głównie w odniesieniu do selekcji kryteriów ewaluacji witryn. W wyniku przeprowadzonych badań zostały wyłonione witryny wzorcowe w poszczególnych branżach, a po dokonaniu analizy porównawczej – wykazane różnice pomiędzy branżami we wzorcach projektowych witryn e-sklepów. Opisana w niniejszym artykule metoda może znaleźć zastosowanie zarówno w dalszych badaniach prowadzonych w domenie ehandlu, jak i w praktyce gospodarczej, w benchmarkingu i projektach obejmujących rozwój i doskonalenie witryn sklepów internetowych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 340-350
Keywords: Internet; e-business; e-handel; badania Internetu; handel elektroniczny; projektowanie stron internetowych; analiza porównawcza; benchmarking; e-shop; e-commerce; websites evaluation; websites development