Analiza porównawcza wybranych narzędzi CASE do modelowania danych w procesie projektowania relacyjnych baz danych - Łacheciński, Sebastian (Comparative analysis of selected CASE tools for data modeling in relational databases design, 2014)
Artykuł jest próbą oceny dostępnego na rynku oprogramowania różnych producentów, wykorzystywanego do modelowania danych w procesie projektowania relacyjnych baz danych. W analizie porównawczej uwzględnione zostały rozwiązania zarówno komercyjne, jak i niekomercyjne. Cel badawczy, jaki został postawiony, to zaproponowanie sposobu oceny narzędzi w oparciu o zmodyfikowany model jakości użytkowej prezentowany w normie ISO 25010 oraz wyłonienie najlepszego narzędzia spośród poddanych ocenie
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 237-258
Keywords: narzędzia CASE; modelowanie danych; projektowanie baz danych; notacje modelowania; CASE tools; data modeling; database design; modeling notations