Dobór zespołów projektowych z wykorzystaniem metod stochastycznych - Twardochleb, Michał (Project team selection using stochastic methods, 2014)
W pracy przedstawiono możliwości zastosowania metod stochastycznych we wspomaganiu doboru członków zespołów projektowych. Według badań M. Belbina efektywna współpraca członków zespołu projektowego jest uzależniona od odpowiedniego wystąpienia w jego składzie 8 ról zespołowych, opisujących kompetencje miękkie, co umożliwi wystąpienie efektu synergii. Na potrzeby badań opracowano autorskie oprogramowanie, które wykorzystuje metody stochastyczne w procesie kompletowania zespołów spełniających te kryterium. Przedstawiono wyniki eksperymentów na podstawie anonimizowanych ankiet przeprowadzonych wśród studentów różnych kierunków. Otrzymane w drodze symulacji zespoły spełniały kryterium kompletności ról zespołowych. Wskazano, że zastosowanie metod stochastycznych we wspomaganiu procesu doboru pracowników w zespoły projektowe może przyczynić się do poprawy efektywności alokacji zasobów poprzez odpowiedni przydział ról i obowiązków, np. uniknięcie sytuacji gdy wykwalifikowany specjalista zostałby dołączony do zespołu, w którym marnowałby się jego potencjał
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 223-236
Keywords: optymalizacja stochastyczna; dobór zespołów projektowych; optymalizacja zasobów; Monte Carlo; stochastic optimization; selection of project teams; resource optimization