Reducing information asymmetry in IT projects - Wachnik, Bartosz (Business Informatics, 2014)
Projekt informatyczny polegający na wdrożeniu systemów informatycznych wspierających zarządzanie posiada cechę asymetrii informacji pomiędzy dostawcą i klientem. Przedstawione rezultaty badań są częścią szerszych badań autora wskazujących niedoskonałości w dostępie do informacji wśród dostawców i odbiorców projektów informatycznych. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie metod uniknięcia asymetrii informacji w ramach realizacji projektu informatycznego. Wyniki badań mogą być interesujące dla badaczy zajmujących się tematyką realizacji projektów informatycznych oraz praktyków realizujących projekty informatyczne
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 212-222
Keywords: asymmetry; access to information; management support IT systems; game theory; agency theory; asymetria; dostęp do informacji; systemy informatyczne wspierające zarządzanie; teoria gier; teoria agencji