„Oddolne” budowanie aplikacji ICT w administracji publicznej - Drelichowski, Ludosław; Niedźwiedziński, Marian (Self-dependent development of ICT applications in public administration, 2014)
W artykule podjęto kwestię samodzielnego budowania aplikacji ICT (Information and Communication Technologies) przez urzędników administracji publicznej. Kwestia ta stała się szczególnie aktualna w związku z ostatnimi aferami korupcyjnymi. Wydaje się, iż „oddolne” budowanie aplikacji ICT może być sposobem ograniczenia tych zjawisk. W artykule przedstawiono również podstawowe informacje o narzędziu PICTURE. Narzędzie to, wytworzone w ramach projektu europejskiego o tej samej nazwie, jest swoistym oprzyrządowaniem do samodzielnego budowania aplikacji przez urzędników w administracji publicznej
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 183-194
Keywords: technologie informacyjne i komunikacyjne; administracja publiczna; modelowanie procesów; information and communication technologies; public administration; processes' modelling