Kiedy warto stosować metodyki zwinne (agile methodologies) w zarządzaniu projektami wytwarzania oprogramowania? - Lasek, Mirosława; Adamus, Aleksandra (When is it worth to use agile methodologies in software development project management practice?, 2014)
Artykuł dotyczy metodyk zwinnych (agile methodologies) zarządzania projektami wytwarzania oprogramowania, które stają się obecnie coraz bardziej popularne i coraz chętniej stosowane. Celem artykułu jest analiza pojęcia zwinności, metodyk zwinnych oraz próba znalezienia odpowiedzi na pytanie, kiedy warto takie metodyki stosować, poświęcając związany z ich zastosowaniem wysiłek organizacyjny, podejmując trud nabycia odpowiednich umiejętności i ponosząc niezbędne koszty. W artykule opisano metodyki zwinne jako specyficzne metodyki zarządzania projektami wytwarzania oprogramowania, ich rolę w kształtowaniu zwinnej infrastruktury informatycznej i zwinnej kultury organizacyjnej, a także zagadnienia dotyczące możliwości oceny poziomu zwinności metodyk oraz możliwości oceny celowości i korzyści stosowania
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 157-172
Keywords: zarządzanie projektami; wytwarzanie oprogramowania; metodyki zwinne; ocena metodyk projektowania; ocena projektów informatycznych; project management; software development; agile methodologies; evaluation of software design methodologies; evaluation of IT projects