Big Data – definicje,wyzwania i technologie informatyczne - Tabakow, Marta; Korczak, Jerzy; Franczyk, Bogdan (Big Data − definitions, challenges and information technologies, 2014)
Big Data jako kompleks zagadnień informatycznych stanowi jedno z najważniejszych wyzwań współczesnego świata cyfrowego. W obecnych czasach, przy ciągłym napływie dużej ilości informacji pochodzących z różnych źródeł, a zatem o różnej charakterystyce, wymaga się wprowadzenia nowych technik analizy danych oraz rozwiązań technologicznych. W szczególności Big Data wymaga stosowania równoległego przetwarzania danych oraz odejścia od klasycznego schematu przechowywania danych. Zatem w niniejszej pracy dokonano przeglądu podstawowych zagadnień związanych z tematyką Big Data. Przedstawiono różne definicje Big Data, problemy badawcze i technologiczne oraz wyzwania dotyczące wolumenu danych, ich zróżnicowania, redukcji wymiaru, jakości danych i możliwości wnioskowania. Wskazano także dalszy kierunek prac w zakresie rozpoznania możliwości Big Data w różnych obszarach zarządzania
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 138-153
Keywords: Big Data; definicja Big Data; wyzwania Big Data; Hadoop; NoSql; Map Reduce; przetwarzanie równoległe; Big Data definition; challenges of Big Data; parallel processing