Integracja procesów informacyjnychw układach sieciowych w kontekście wykorzystania modelu SOA - Nowicki, Adam; Chomiak-Orsa, Iwona (Integration of information processes in network organizations in the context of the SOA model using, 2014)
Kreowanie struktur sieciowych we współczesnych układach gospodarczych staje się normą funkcjonowania dla wielu organizacji. Tworzenie wielowymiarowych związków organizacyjnych w ewoluujących aliansach, o rozmytych granicach, powoduje, że integracja procesów gospodarczych staje się jednym z najistotniejszych problemów. Ponadto rozwój technologii informacyjnych umożliwił kooperującym organizacjom współtworzenie i współdzielenie zasobów informacyjnych. Powyższe zjawiska determinują dążenie do integracji procesów biznesowych oraz technologii wykorzystywanych w działalności. Toteż w artykule autorzy zaprezentowali główne atrybuty struktur sieciowych, które z jednej strony wpływają na efektywność układu sieciowego, a z drugiej determinują kształt procesów biznesowych obsługiwanych przez wykorzystywane rozwiązania technologiczne. Wskazali korelację, jaka zachodzi między wdrażaniem rozwiązań technologicznych a koniecznością integracji procesów, na przykładzie stosowania rozwiązań typu SOA (Service Oriented Architecture)
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 101-113
Keywords: integracja; procesy biznesowe; układy sieciowe; model SOA; integration; business processes; network systems; SOA model