Analiza wydajności agentów podejmujących decyzje kupna–sprzedaży w systemie wieloagentowym A-TRADER - Korczak, Jerzy; Hernes, Marcin; Bac, Maciej (Performance analysis of the buy-sell decision agents’ in a-Trader system, 2014)
W artykule przedstawiono problematykę analizy wydajności agentów programowych, podejmujących decyzje kupna–sprzedaży funkcjonujących w systemie wieloagentowym a-Trader. System ten umożliwia wspomaganie decyzji inwestycyjnych na rynku FOREX. W pierwszej części artykułu dokonano charakterystyki systemu a-Trader. Następnie przedstawiono algorytmy funkcjonowania wybranych agentów podejmujących decyzje kupna–sprzedaży. W końcowej części opracowano funkcję oceny wydajności agentów, jak również zaprezentowano sposób przeprowadzenia oraz wyniki analizy tej wydajności
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 77-90
Keywords: systemy wieloagentowe; ocena wydajności agentów; decyzje inwestycyjne; multiagent systems; agents’ performance analysis; investment decisions