Semanticizing innovative knowledge - Pawełoszek, Ilona (Business Informatics, 2014)
Artykuł porusza jeden z techniczno-organizacyjnych problemów tworzenia wiedzy dla innowacji, którym jest wspomaganie eksternalizacji i współdzielenia wiedzy w organizacji przy wykorzystaniu rozwiązań semantycznej sieci Web. Zaproponowano semantyczne podejście do gromadzenia i wykorzystywania wiedzy indywidualnej pracowników dla dobra organizacji. Podejście zaprezentowano na przykładzie zaczerpniętym z pewnej firmy branży metalowej. Przykład ma na celu wskazanie możliwości semantycznej integracji danych z różnych źródeł przy użyciu taksonomii przedsiębiorstwa w celu wspomagania współdzielenia wiedzy innowacyjnej przez pracowników
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 59-68
Keywords: semantic MediaWiki; enterprise taxonomy; innovative knowledge; semantic structure; semanticization; taksonomia przedsiębiorstwa; wiedza innowacyjna; struktura semantyczna; semantyzacja