Wiedza jako narzędzie budowy przewagi konkurencyjnej małych i średnich przedsiębiorstw - Lipczyński, Tomasz (Knowledge as a tool of building the competitive advantage of SMEs, 2014)
Autor podejmuje próbę analizy wpływu wiedzy, jej transferu oraz zarządzania wiedzą na konkurencyjność małych i średnich przedsiębiorstw. Główna część artykułu przedstawia pojęcia wiedzy i transferu wiedzy, a następnie istotę przewagi konkurencyjnej oraz wpływ wiedzy i transferu wiedzy na poziom konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw. W końcowej części opisane zostały badania dotyczące sektora małych i średnich przedsiębiorstw w świetle budowy przewagi konkurencyjnej w oparciu o transfer i zarządzanie wiedzą
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 47-58
Keywords: wiedza; zarządzanie wiedzą; transfer wiedzy; konkurencyjność; przewaga konkurencyjna; sektor małych i średnich przedsiębiorstw; knowledge; knowledge management; knowledge transfer competitiveness; competitive advantage; small and medium-sized enterprises