Zarys koncepcji komputerowego wspomagania twórczości organizacyjnej - Bratnicki, Mariusz; Olszak, Celina M.; Kisielnicki, Jerzy (Framework of orgnizational creativity computer support, 2014)
Celem artykułu jest zaprezentowanie zarysu koncepcji komputerowego wspomagania twórczości organizacyjnej. Przeprowadzone rozważania na temat istoty twórczości organizacyjnej [Bratnicki i in.2014] dały asumpt do zintegrowania dwóch nurtów badawczych: twórczości organizacyjnej, rozpatrywanej z perspektywy zarządzania strategicznego i dynamicznych zdolności organizacji, oraz ICT. W rezultacie zaproponowano zarys koncepcji, która w sposób holistyczny ujmuje zagadnienie wspomagania twórczości organizacyjnej. Do jej opracowania wykorzystano metodykę Hevnera i in. [2004], która jest współcześnie uznanym sposobem organizacji prac naukowych w dziedzinie systemów informatycznych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 36-46
Keywords: komputerowe wspomaganie twórczości organizacyjnej; metodyka Hevnera; Business Intelligence; Competitive Intelligence; systemy wieloagentowe; narzędzia pracy grupowej; organizational creativity computer support; Hevner’s design-science research guidelines; multi-agent systems; workgroup tools