Panika roku 1907 – kryzys finansowy 2008. Sto lat budowania kreatywnego kapitalizmu - Kwaśnicki, Witold (The panic in 1907 – the financial crisis in 2008. One hundred years of creative capitalism building, 2014)
Zwykle porównuje się niedawny kryzys finansowy roku 2008 z Wielką Depresją roku 1929. Czy jednak ten kryzys finansowy nie powinien być porównany z kryzysem zainicjowanym paniką w roku 1907? Przedstawiona będzie krótka analiza obu kryzysów. Analiza ta dokonana zostanie na podstawie historii Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie oba wspominane kryzysy zostały zapoczątkowane. Podstawowe jednak pytanie, na jakie autor artykułu spróbuje udzielić odpowiedzi, brzmi: na ile wydarzenia na początku XX wieku ukształtowały historię gospodarek przez następne sto lat oraz na ile oczekiwane zmiany porządku instytucjonalnego po roku 2008 mogą być porównywalne z rewolucyjnymi zmianami tego porządku po roku 1907 (np. powstanie Systemu Rezerwy Federalnej w 1913 r., uchwalenie 16. poprawki do Konstytucji USA, umożliwiającej pobór podatku od dochodów osobistych, rozrost i omnipotencja agencji rządowych)?
Ekonomia XXI Wieku = Economics of the 21st Century, 2014, Nr 2 (2), s. 9-33
Keywords: kryzys finansowy; FED; bank centralny; kapitalizm kolesiów; kapitalizm polityczny; financial crisis; central bank; crony capitalism; political capitalism