Analiza przedsięwzięć informatycznych w modelach budowania wartości przedsiębiorstw. Podsumowanie badań z lat 2011-2012 - Wachnik, Bartosz (Analysis of IT projects in modelsof enterprise value building.A summary of research between 2010-2012, 2013)
Przedstawione rezultaty badań dotyczą zagadnień związanych z rolą technologii informacyjnych w modelach budowania wartości przedsiębiorstw występujących w obecnej strukturze gospodarczej. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie analizy danych zebranych w dwuletnim cyklu badawczym oraz wynikających z nich wniosków, opisujących przedsięwzięcia informatyczne wspierające zarządzanie wśród trzech grup przedsiębiorstw, które reprezentują trzy modele analizy wartości przedsiębiorstw.Przedstawione rezultaty badań porównawczych wskazują mapę cech w ramach typologii projektów informatycznych realizowanych w Polsce w trzech różnych grupach przedsiębiorstw. Wyniki badań mogą być interesujące dla badaczy zajmujących się tematyką realizacji projektów informatycznych oraz praktyków realizujących projekty dla firm należących do tych grup
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 290-304
Keywords: przedsięwzięcie informatyczne; wartość przedsiębiorstwa; model; IT project; enterprise value