Effectiveness of hybrid optimization methods in solving test problems and practical issues - Twardochleb, Michał; Król, Tomasz; Włoch, Paweł; Kuka, Bartosz (Business Informatics, 2013)
W artykule przedstawiono wyniki badań nad skutecznością i efektywnością hybrydowej metody optymalizacji w rozwiązywaniu różnorodnych zadań optymalizacyjnych. Zaprezentowano szeregową strukturę hybrydową, składającą się z kilku metod składowych o odmiennej charakterystyce. Skuteczność optymalizacji hybrydowej wykazano poprzez rozwiązywanie przykładowych zadań testowych (funkcje benchmarkowe). Dodatkowo zaprezentowano skuteczność optymalizacji hybrydowej w rozwiązywaniu praktycznych problemów decyzyjnych na przykładzie zadania ustalenia optymalnego doboru asortymentu w sklepie wielkopowierzchniowym w celu uzyskania maksymalnej stopy zwrotu. Zastosowanie hybrydowej metody optymalizacji pozwoliło na znalezienie zadowalającego rozwiązania zarówno dla funkcji testowych, jak i dla zadania z obszaru wspomagania decyzji menedżerskich
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 279-289
Keywords: hybrid; optimization; decision problem; hybrydowe metody optymalizacji; wspomaganie decyzji; funkcje benchmarkowe