Efektywność ekonomiczna w analizie ryzyka na potrzeby bezpieczeństwa systemów informatycznych - Rot, Artur (Economic efficiency in information systemssecurity risk analysis, 2013)
Zarządzanie ryzykiem to proces ograniczania ryzyka poprzez stosowanie odpowiednich środków bezpieczeństwa. Efektywne zarządzanie ryzykiem w organizacji wymaga systemowego podejścia do analizy ryzyka. Na podstawie jej wyników dobiera się zabezpieczenia, które powinny być efektywne kosztowo i uwzględniać wymagania wynikające z przepisów prawa, wymagania biznesowe i wynikające z przeprowadzonej analizy ryzyka zasobów mających wartość dla funkcjonowania organizacji. Efektywność ekonomiczną w tym przypadku można określić jako dążenie do minimalizacji całkowitych kosztów związanych z zarządzaniem ryzykiem. Artykuł przedstawia wybrane modele, metody i wskaźniki mogące znaleźć zastosowanie w ocenie efektywności inwestycji w obszarze bezpieczeństwa systemów informatycznych
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 240-252
Keywords: bezpieczeństwo systemów informatycznych; analiza ryzyka; zarządzanie ryzykiem; efektywność ekonomiczna; IS/IT security; risk analysis; IT/IS risk management; economic efficiency