Od immunologii do modelowania, przetwarzania i analiz danych - Lasek, Mirosława; Lasek, Witold; Pęczkowski, Marek (From immunology to modeling, processingand analysis of data, 2013)
Podglądanie przyrody jest często inspiracją dla niekonwencjonalnych i nowatorskich pomysłów. Sztuczne sieci neuronowe, algorytmy genetyczne i ewolucyjne powstały jako naśladowanie rozwiązań biologicznych. W ostatnich latach następuje szybki rozwój algorytmów immunologicznych. Algorytmy te znajdują zastosowanie w matematyce, technice, zarządzaniu, ekonomii, finansach. Na początku artykułu opisujemy działanie układu immunologicznego stanowiącego podstawę budowy algorytmów immunologicznych. Następnie przedstawiamy mechanizmy kształtujące algorytmy układu immunologicznego, w szczególności negatywnej selekcji, sieci immunologicznej, selekcji klonalnej. Wskazujemy w jaki sposób elementy i mechanizmy sztucznego układu immunologicznego są reprezentowane w algorytmach umożliwiających modelowanie, przetwarzanie i analizy danych. W ostatniej części artykułu, wymieniamy przykłady zastosowań
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2013, Nr 4 (30), s. 196-225
Keywords: immunologia; immunocomputing; sztuczny układ immunologiczny; algorytmy sztucznych układów immunologicznych; immunology; immunocomputing, artificial immune system; algorithms of artificialimmune systems; representation of the elements of biological systems in artificial immune systems; the use of artificial immune algorithms in practice